×

Deel deze pagina

De vertikale stad

De vertikale stad

Als het gaat om bouwen lijkt de innovatie sinds het begin van de financiële crisis te vertragen. Met minstens 14 procent leegstand (landelijk gemiddelde) van kantoren ligt de bouwwereld in Nederland bijna ‘op z’n gat’.

Daarmee staat de innovatie gelukkig niet stil. In China zijn de problemen van andere aard. Daar heeft een snelgroeiend maar nog vrijwel onbekend bedrijf BSB een oud concept vermengd met nieuwe inzichten om bouwen tegelijkertijd zeer significant sneller, energiezuiniger en goedkoper te maken! En dan gaat het over een revolutionaire 50%, tot wel 90%. Het geheim?

Een bestaand bouwconcept is dat van pre-fabricage. In Nederlandse nieuwbouw wordt hier al sinds 1927 mee geëxperimenteerd. De Chinezen pakken het echter grondiger en grootser aan. BSB’s record staat nu op een hotel van 30 verdiepingen gebouwd in 15 dagen (volcontinu) vanaf de fundering, en heeft een ambitie uitgesproken om het hoogste gebouw ter wereld (Sky City, 838 meter) te bouwen in minder dan 3 maanden! Zij combineert pre-fab met strakke planning, super-isolatie, luchtzuivering en energie-efficiency om zo het woord ‘Sustainable’ in haar naam eer aan te doen. Als Sky City klaar is kunnen er meer dan 100.000 mensen leven. En daarnaast is er ruimte voor kantoren op een lager gedeelte, en voor commercie op de onderste verdiepingen. En de amibities reiken nog veel verder. De directeur Zhang Yue kreeg in 2011 van de UN de titel ‘Champion of the Earth‘.

Met deze vertikale steden hoeven sommige bewoners voor werk en boodschappen nauwelijks meer te reizen. Moeten wij in Nederland deze kant ook niet op, gezien onze hoeveelheid files, de steeds terugdringende hoeveelheid groen, de te hoge huizenprijzen en de te hoge energieconsumptie per huishouden? Niet 838 meter, maar toch zeker richting wat nu al in Rotterdam het centrum vormt: 100 tot 200 meter.

Neem contact op om hierover door te praten: 06 – 1244 6086.