×

Deel deze pagina

Duurzaamheid is bedrijfscontinuïteit

Duurzaamheid is bedrijfscontinuïteit

Hoeveel ‘aardbollen’ – gemeten als uw ‘ecological footprint’ – vereist uw manier van consumeren en huishouden? Een testje dat je doet schrikken: het is heel uitdagend om onder één aardbol-equivalent uit te komen. En alleen dan is onze levensstijl natuurlijk echt ‘duurzaam’ of houdbaar voor de lange termijn. Is dat een rol en verantwoordelijkheid van consumenten – door andere keuzes te maken – of een rol van de producenten? Of voor de overheid om de voorwaarden te stellen? De vraag stellen is haar beantwoorden: alledrie.

Doordat er in de maatschappij verschillend wordt gedacht over de rol van de mens in ‘climate change’ en wat de effecten op de zeespiegel daarvan (zullen) zijn, zou je bijna vergeten dat Duurzaamheid en Sustainability bedrijfsmatig gezonde inzichten zijn. Welke ondernemer denkt er niet na over de continuïteit van zijn onderneming? Je denkt na over je leveranciers en je grondstoffen: zijn ze er nog over een paar jaar, en tegen welke prijs? Je denkt na over je productiefaciliteiten: blijven ze betaalbaar? En je denkt na over je afnemers: blijft mijn product of dienst aantrekkelijk en betaalbaar? Geen ‘vuiltje aan de lucht’?

Laten we er eens van uitgaan dat ook schaarse zaken zoals ‘schone lucht’ en ‘schoon water’ ooit meer worden belast – dat lijkt mij onvermijdelijk en eerlijk omdat dit publieke goederen zijn – ze zijn van iedereen en het recht op vervuiling is volgens mij niet in de grondwet opgenomen. Daarnaast: grondstoffen zijn zeker niet onuitputtelijk. Energie, zolang dit geen zonne-energie is tenminste, is niet onuitputtelijk en de verwachting is dat prijzen stijgen. En tenslotte: consumenten blijven niet hetzelfde: een milieubewustere garde treedt aan.

Ieder bedrijf zou een midden-lange-termijn continuïteits-check en -monitor moeten hebben. Waarbij minstens tien jaar vooruit wordt gekeken… verder dan de waan en drukte van de dag is. Is dat het remmen van de vrijheid en het ondernemerschap? Integendeel: ten eerste omdat het logisch en zakelijk is om vooruit te kijken, en ten tweede omdat dit een bewustzijn in gang zet die nieuwe afwegingen brengt: wat als we meer konden doen met minder grondstoffen en minder energiegebruik? Door beter met leveranciers samen te werken, door productie met andere bedrijven te verenigen door producten herbruikbaar te maken, door ons afval als grondstof voor een ander product te zien, door ons afval te verminderen, of… of… Meer met minder – het is mogelijk.

Of, met de woorden van prins Carlos: “Duurzaamheid is niet links, het is ook niet rechts. Het is niet eens politiek. Het is oplossingen vinden en werken aan iets waar je trots op kunt zijn. Het is ambacht, het is denken, het is vooruitzien, het is uitdagend, het is innovatief. En het is gezond verstand.”

Neem contact op om hierover door te praten: 06 – 1244 6086.  Of volg FRISSE BRONNEN op Facebook voor meer inspirerende artikelen.