×

Deel deze pagina

De ‘next best’ manier van reizen: reisverhalen

De ‘next best’ manier van reizen: reisverhalen

Reizen is leren. Sint Augustinus zou gezegd hebben: “De wereld is een boek, en zij die niet reizen lezen slechts één pagina.” Dus… het mooiste boek voor de vakantiereis is een reisverhaal – dubbel genieten!

Eerst een klein beetje filosofisch: de wereld is het beste kenbaar en begrijpbaar door een ‘Verhaal’. En dan bedoel ik een verhaal met een verleden, heden en toekomst. Een gebeurtenis als onderdeel van een verhaal brengt ons brein zingeving, begrip, doel en uitleg bij een anders triviale plek of gebeurtenis. Als iets geen verleden en geen toekomst heeft, zou je kunnen zeggen, heeft het ook geen heden. Zo’n verhaal kan een groot verhaal als een evolutieverhaal of een scheppingsverhaal zijn; een mythe, een sprookje of een persoonlijk verhaal. Zelfs ‘pure schoonheid’ heeft een verhaal, maar subtiel. Zo werkt dat in ieder geval bij mij – ik ben geen ‘nietsist’ noch nihilist. En zoals altijd bij elk filosofisch onderwerp: please disagree.

Graag hoor ik van welke reisverhalen jullie het meeste hebben genoten of nog willen gaan lezen. Zelf houdt ik het meeste van zo realistisch mogelijk. Mijn absolute favoriet is daarom: “Kon-tiki“, over de Noorse ontdekkingreiziger Thor Heyerdahl. Hij had een nieuw idee over migratie van volken in de oudheid, en om dit te bewijzen maakte hij een gevaarlijke reis over de Stille Oceaan van 101 dagen op een houten vlot. Adembenemend.

Ik ben benieuwd!

Nog een tip: Golden Oldies zoals “Reis om de wereld in 80 dagen” van Jules Verne zijn ‘out of copyright’ en gratis te downloaden, bijv. via de Bookstore op de iPad of via The Internet Archive – in elk digitaal formaat tot en met audioboek. Een goudmijn!