×

Deel deze pagina

Quadcopter is revolutie na honderd jaar

Quadcopter is revolutie na honderd jaar

Het kan lang duren voordat technische uitvindingen gemeengoed worden. Neem de Quadcopter, de door vier hefschroeven aangedreven ‘helikopter’; het principe is bedacht en getest in 1907 door de Fransman Louis Breget. Zie foto boven.

Inmiddels kan iedereen vanaf een paar tientjes een drone kopen. Leuke techniek voor foto’s en filmpjes. Gewoon bestuurd via je mobiele telefoon. Ik waag me aan een toekomstvoorspelling. Minder dan tien jaar verder en een persoonlijke drone is net zo gewoon als nu een persoonlijke mobiele telefoon. Iedereen zijn hulpje bij de hand.

Maar de echte revolutie gaat komen van de samenwerking met software, en wel met Artificial Intelligence, zelf-lerende software. Doordat het kleine vliegende computers zijn kunnen ze ook autonoom, zelfstandig, taken gaan uitvoeren. Ze kunnen naar bestemmingen vliegen, intelligent doelen vinden en volgen, daar samen met andere drones taken uitvoeren, en dan terugkeren naar hun basis om op te laden. En dat allemaal vanzelf, eventueel verbonden met het internet.

Best een hoopvolle maar tegelijk beangstigende gedachte. Het inspireerde een groep bezorgde wetenschappers tot deze belangrijke waarschuwing:

Even weer wat positiever… de drone-revolutie is in volle gang en onstuitbaar. We zitten er middenin. Elk jaar zal een verdubbeling van de functionaliteit en het aantal drones op straat geven. Elk jaar komen grotere zwermen die samenwerken tot een steeds groter spektakel. Het kon ons Nieuwjaarsvuurwerk nog wel eens vervangen.

Nuttig? De eerste die echt nuttig gebruik van drones gaat maken wordt de politie. ‘Meer blauw op straat’ wordt ‘meer drones op straat.’ Even de buurt uitkammen wordt een makkie met een zwermpje drones in de achterbak.

Helaas zullen ook onbekende drones om ons huis gaan vliegen en via het dakraam naar binnen kijken of zelfs naar binnen gaan. Van onbekende gluurders of van potentiƫle dieven. Ik voorspel daarom een grote toekomst voor een nieuwe industrie: drone detectors en nog meer voor drone catchers. Deze Amerikaan is alvast met een prototype begonnen: