≡ MENU
×

Deel deze pagina

Een gezond innovatieportfolio bouwen is onzekerheid omarmen

Een gezond innovatieportfolio bouwen is onzekerheid omarmen

Innovatie heeft een doel, namelijk opties op de toekomst nemen. Aangezien we in een zeer complexe wereld leven zijn de toekomst en ontwikkelingen rondom je bedrijf fundamenteel onzeker. En daardoor is het succes van je innovatie zeer moeilijk te voorspellen. Het is eigenlijk een gokje. Een innovatie-gokje wagen is heel gezond als er eerst goed over is nagedacht.

Het spreiden van de risico’s van innovatie is daarbij de kunst. Er is een innovatieportfolio nodig: een aantal innovaties die zich op verschillende product-marktcombinaties richten. Want op één paard wedden is niet slim, dat weten we van het gezegde. Hoe doe je dat? Een heel sterke basis kun je leggen met scenariodenken, waarbij in een afgebakend proces alle onzekerheden worden toegelaten en de vraag mag worden gesteld: “what if?”.

Enkele jaren geleden heb ik eens gesproken over één van de meer intensieve scenario-trajecten die ik heb gedaan:

Het vraagt even tijd om dit proces van scenariodenken goed te doorlopen. Het er is meer nodig dan een namiddag om informatieve scenario’s te bouwen en te doordenken. Maar het kan voor kleinere organisaties ook korter en compacter. Ben je bereid minimaal drie dagdelen te spenderen om na te denken over de mogelijke rol van je bedrijf in de onzekere toekomst? Doen dan. Gegarandeerd rendement.

Eén reactie op “Een gezond innovatieportfolio bouwen is onzekerheid omarmen”

  1. Mike schreef:

    Sterk en herkenbaar.

Geef een reactie