×

Deel deze pagina

Innovatie heeft een greenhouse nodig

Innovatie heeft een greenhouse nodig

Een populair idee over innovatie is dat het idee ontstaat in gekke creatieve sessies, en daarna maximale vrijheid nodig heeft, en dus zo min mogelijk regels. Management wordt gezien als de grootste bedreiging van innovatie. En dat is waar, en niet waar tegelijk. Zo gooien we het kind met het badwater weg.

Bedreiging

Ja, management als in lagen van spreadsheet-beheerders die de business op basis van cijfers binnen de banen van het afgesproken budget houden, die zijn een bedreiging van innovatie. Even niks over goed of fout daarvan, maar zulk management moeten we vermijden als het gaat om een innovatief en dus potentieel ontwrichtende ontwikkeling. Anders treedt het immuunsysteem in werking en wordt het ‘gezwel’ weggesneden.

Maar zo veel mogelijk vrijheid zonder structuur is hetzelfde als géén ondersteuning, en géén bescherming en géén stimulering.

Fragiel

Innovatie is omgang met fragiliteit. Innovatie is het omgaan met grote onzekerheid. Innovatie is een zaak van uithoudingsvermogen. Innovatie vraagt, kortom, om veel zorg en aandacht en… management.

Niets doen is hetzelfde als een zak met onbekende zaadjes op een willekeurig moment van het jaar op een stuk grond smijten, met een groots gebaar van vrijgevigheid roepen: “succes, ik geef je alle ruimte!”, en dan wachten wat er opkomt. Misschien heb je geluk dat er ergens een plantje opkomt, maar de kans is uitermate klein. De meeste zaadjes zullen op de rotsen vallen, anderen door de vogels opgegeten en een groot deel tussen de distels verdrongen worden. Een op de honderd lijkt me optimistisch.

Kasplantje

Het begrip kasplantje is er niet voor niks. Voor planten die nog niet sterk genoeg zijn hebben we een kas uitgevonden. Een plek waar de temperatuur constant is, voldoende zon doorkomt, geen gevaren van onkruid en dieren zijn, met regelmaat de groei wordt gecontroleerd en met voedingsstoffen wordt gewerkt die op hun effect worden ge-evalueerd.

Greenhouse

Innovatie is omgaan met kasplantjes. Voor innovatie hebben we dus een kas, een greenhouse nodig. Ontwerp binnen je organisatie een greenhouse waar andere regels gelden; geen onnodige in ieder geval. En waar alle aandacht van de top tot de uitvoerders, gericht is op het halen van het maximale resultaat. Met zorg en aandacht. Met innovatie-processen en -systemen en de beheerders daarvan. Innovatie moet gewoon gemanaged worden.

Voor het ontwerpen van een effectief greenhouse heb ik zeven uitgangspunten opgesteld. Succes!