≡ MENU
×

Deel deze pagina

Jaarringen in 02018

Jaarringen in 02018

Als je nadenkt over de next century, die zich na de horizon van het jaar 2101 uitstrekt, dan kijk je automatisch ook over je schouder, terug in de tijd. Hoever terug is het, als ik zover vooruit kijk? En wat is er nog over van die tijd?

Jaarringen

Een van de indrukwekkendste belevenissen bij mijn rondreis door California was het bekijken van de Sequoia’s. Bijvoorbeeld in Sequoia National Park of Humboldt Redwood States Park. Oeroude bomen, die reusachtige afmetingen hebben gekregen. Een omtrek van tien meter en een hoogte van honderd meter is niet ongewoon. Dit is te vergelijken met een flat van 30 verdiepingen met 1 woonkamer. Van deze bomen worden velen geschat op een leeftijd van meer dan 500 jaar en de oudste op een leeftijd van 2200 jaar! En dat zijn nog lang niet de oudste bomen op aarde. Dan wordt jaarringen tellen een echte klus.

Zo gezien is het kijken naar de next century gewoon om de hoek.

Long Now

Dat vinden ze bij de Long Now Foundation ook. De oprichters, waaronder Stewart Brand en Danny Hillis, hebben deze stichting in 1996 opgericht om met een horizon van 10.000 jaar te gaan denken. Daarom schrijven ze het jaar bewust met een nul ervoor; we leven terwijl ik dit schrijf in het jaar 02018. Danny verzuchtte dat we collectief met een steeds kortere horizon leven. We willen of durven niet meer ver vooruit te kijken. Hij stelde onder andere voor een echte klok te gaan bouwen die 10,000 jaar zal draaien en ons bewust zal maken van het feit dat er nog lang na ons mensen zullen leven op aarde.

Ik ben lid geworden van de Long Now Foundation: Member #9267. Het is dus nog maar een klein groepje, maar het is toch logisch dat meer mensen dit gaan doen? Laten we samen vooruit denken en minimaal naar de next century. Maar een paar keer slaan van de klok verder.

 

Dit blog is onderdeel van een reeks over ‘next century thinking’.

Geef een reactie