×

Deel deze pagina

Meer zien met Augmented Reality

Meer zien met Augmented Reality

Stel dat u door een gewone bril kunt kijken die u informatie geeft over de complexe machine waar u nu aan werkt, inclusief stap voor stap handleiding.

Stel dat u door de stad loopt en daardoor informatie krijgt over de plekken die u bezoekt, inclusief vertaalde versies van alle bewegwijzering en reclames.

Stel dat u op kantoor tijdens een vergadering relevante informatie ziet bij het nemen van beslissingen of het ontwerpen van een product.

Stel dat u bij het besturen van uw voertuig door uw eigen auto en andere auto’s heen kunt kijken naar alle kanten en zo ongelukken kunt voorkomen?

Augmented Reality – verrijkte werkelijkheid

Dat kan morgen, of eigenlijk al vandaag, door een digitale visuele techniek: Augmented Reality (AR). Een digitale bril die extra en waardevolle relevante informatie weergeeft, op de juiste plek en in het juiste formaat, zonder het zichtveld van de gebruiker te hinderen.

Een voorbeeld van een aantal toepassingen:
https://youtu.be/_Kb2l_TrP-Q

Onbekend maakt nog onbemind

Augmented Reality is een nog te weinig begrepen technologie die op het punt staat het leven van iedere professional te verrijken, zowel ‘blue collar’ handwerkers als ‘white collar’ officewerkers.

Weinig mensen hebben deze brillen met digitale extra’s echt ervaren want ze zijn nog maar nauwelijks op de markt. Ook wordt AR verward met Virtual Reality (VR), waarbij de bril een compleet nieuwe wereld laat zien, zonder dat je de echte wereld nog kunt waarnemen – ook veelbelovend, maar totaal wat anders dan AR waarbij je gewoon veilig door onze echte wereld kunt lopen – of liever gezegd: veiliger, want met meer informatie.

Het beste voorbeeld is de IKEA app, waarbij je de meubels kunt zien in je huidige kamer. Maar bedenk het dan niet als onhandig turend met een tablet maar gewoon met een bril.

Dystopisch

Je kunt je afvragen hoe een toekomst met een overkill aan verrijking eruit ziet. Dat heeft Keiichi Matsuda gedaan in een fantastische short story video. Geschikt als schrikbeeld en als inspiratie.