×

Deel deze pagina

Hoe groot is jouw wereld? Ik, jij, hij, wij, jullie, zij…

Hoe groot is jouw wereld? Ik, jij, hij, wij, jullie, zij…

Aan het eind van iedere reis bij FRISSE BRONNEN geven de deelnemers elkaar als aandenken een geschenk. Iets dat meer zegt over de gever dan de ontvanger. Zo kreeg ik bovenstaand kompas van een ondernemer uit de maritieme sector. Het beeld van het kompas spreekt tot ieders verbeelding: koers houden, recht op je doel af.

Ik wil je uitdagen om over jouw kompas te gaan nadenken. Hoe hou je koers in de weerbarstige praktijk van alledag van het ondernemen?

Plannen zijn mooi en nuttig. Een ambitie, doel en visie is mooi. Dat zijn je waarden. Maar als er tegenslagen zijn, en het moeilijk wordt, en je op onkruid, distels en schrikdraad stuit, wat doe je dan? Dan gaat het om principes: diepere en eerder genomen keuzes over je levensstijl die je bewaren destructief te worden, en Jezelf te verloochenen. En dat is schadelijk voor jou en voor onze maatschappij.

Principes zijn een soort normen maar dan ook positief. Een norm geeft meestal alleen wat er niet kan. Een principe geeft weer wat we altijd wél doen. Principes leiden ons in het echte territorium, het altijd veranderende en ruige veld waar we doorheen gaan.

Als ik een nihilistische waarde aanhang als: het recht van de sterkste… dan zou ik in moeilijkheden altijd voor mezelf kunnen kiezen, ten koste van de belangen van anderen. Maar er moet toch meer zijn dat? Jezus daagde zijn toehoorders zelfs uit hun vijanden lief te hebben. Je hoeft niet religieus te zijn om hierdoor geprikkeld te worden.

Het principe waar ik je daarom over wil laten nadenken is je ‘wij’. Ik ben ervan overtuigd dat we niet alleen zijn op de wereld, en dat we elkaar ook echt nodig hebben en echt met elkaar zijn verbonden. Wij zijn een ecosysteem. Jij bent onderdeel van een ecosysteem.

Hoe ver reikt dat ecosysteem dan? Kortom: hoe groot is jouw WIJ?

 


[wysija_form id=”2″]