×

Deel deze pagina

Moed is een spel van ‚Snakes and ladders’: 5 sporten

Moed is een spel van ‚Snakes and ladders’: 5 sporten

De essentiële elementen van de persoonlijkheid van een ondernemer zijn moed en creativiteit.

Dat zette me aan het denken over moed: hoe meet je dat? Zo kwam ik tot een maat, een schaal van moed op basis van de hoeveelheid malus, of schade die je bereid bent te lijden. Die malus is recht evenredig met de mate van moed die is getoond. Moed en malus gaan hand in hand. Zonder malus is er geen moed.

Die schaal van malus is eigenlijk universeel is voor alle rollen waar moed voor nodig is. Want of je nu een een groot (meester)ondernemer, een groot leider, een groot politicus of een groot kunstenaar bekijkt, het gaat volgens mij altijd om moed en dus om de hoeveelheid schade of boete of pijn die hij of zij bereid was te lijden.

Grootsheid is de mate van moed

Je moed is tevens een maat van waar je staat op de ladder van grootsheid. Want ook die gaan weer hand in hand: grootsheid vereist moed, en moed vereist malus. Er zijn volgens mij zo vijf niveaus te onderscheiden, vijf sporten van de ladder:

Graad 1: je malus is je comfort

Met 1 op de schaal van moed en groot(s)heid riskeer je met je doelbewuste keuzes je comfort. Je geeft dat behaaglijke en rustige leven op door jezelf op te rekken door nieuwe en onbekende dingen te gaan doen, en onbekende mensen te ontmoeten op onbekende plaatsen.

Graad 2: je malus is je faam

Met 2 op de schaal van moed en groot(s)heid riskeer je met je doelbewuste keuzes je naam en faam. Je gaat staan voor een mening, een route en een verhaal. Je bent bereid om je verhaal te vertellen in de ongenadige media, en de kritiek en hoon die daarbij hoort te lijden.

Graad 3: je malus is je loopbaan

Met 3 op de schaal van moed en groot(s)heid riskeer je met je doelbewuste keuzes je loopbaan door breuken in je loopbaan en door dwarse stappen te zetten, impopulaire keuzen te maken waar zelfs een aantal van je familie en vrienden gefrustreerd of boos over zijn. Je bent los van een vaste school van denken en hebt onafhankelijke denkbeelden.

Graad 4: je malus is je fortuin

Met 4 op de schaal van moed en groot(s)heid riskeer je met je doelbewuste keuzes je hele fortuin en daarmee mogelijk je vriendenkring. Je neemt echt het risico met lege handen te staan en helemaal opnieuw te moeten beginnen. Je verbrandt als het ware je schepen achter je.

Graad 5: je malus is je leven

Met 5 op de schaal van moed en groot(s)heid riskeer je met je doelbewuste keuzes je leven. Dat kan zijn in de vorm van het verliezen van gezondheid, je vrijheid door gevaar op gevangenneming of echt letterlijk je leven. Het is de dood of de gladiolen.

 

Waar sta jij?

Vijf niveaus van moed en grootsheid die toe te passen zijn op veel rollen, met name ondernemer, politicus, kunstenaar en leider. Dat zijn rollen die moed vereisen. Soms werd die malus voor de persoon ook werkelijkheid, het kostte de persoon ‚de kop’, letterlijk of figuurlijk. En soms had deze het geluk dat hij door het oog van de naald ging.

Schaal jezelf eens in en zoek voorbeelden van ‚grote’ mensen die horen bij de verschillende niveaus. Jouw malus hoeft niet letterlijk gebeurd te zijn, maar het risico moet echt en reëel aanwezig zijn (geweest).

Op en neer

Het leuke vind ik dat er waarschijnlijk onverwachte promoties en onttroningen ontstaan. Onder de moedigen van graad 5 vinden we natuurlijk de echte grote leiders en politici zoals Gandhi en Mandela, maar ook een aantal ‚dissidente’ kunstenaars, popmusici, vakbondsleden, politici van kleine ‚onbetekenende’ landen en gewone dorpelingen. En er zijn mensen die een paar treden van de ladder teruggaan. In graad 4 worden vaak de echte grote ondernemers gescheiden van de directeuren in loondienst, hoe vaak die laatsten ook op de voorpagina van de krant staan.

Net als in het spel ‚snakes and ladders’ dat wij kennen als Ganzenbord: er komen continu bijtende slangen en moed vragende ladders voorbij. Ben jij bereid een ladder te nemen?

Foto: Creative Commons Wikimedia