×

Deel deze pagina

The Lindy-scenario

The Lindy-scenario

In het nadenken over een verhaal over een mogelijke toekomst in de next century van 2102 tot 2200, een scenario dus, is het niet mogelijk om extrapolaties van actuele trends te maken.  We kijken dan met een korte termijn-bril naar een verre toekomst. Ook wordt het dan te snel een technology-hype verhaal, terwijl wij mensen gewoon mensen blijven. Tenminste, laten we dat eens als uitgangspunt nemen…

Lindy-rule

Het is interessant om een conservatief of zo je wilt menselijk verhaal te maken, ik noem het een Lindy-scenario. De Lindy-rule is, vrij vertaald, dat de levensverwachting van een technologie of idee gelijk is aan de tijd die het nu al heeft geleefd over overleefd. Drie simpele voorbeelden:

  1. Openbaar railvervoer (trein) is in werking sinds 1839 (De Arend), in Nederland dan. En in het VK sinds begin van die eeuw. Dat is zo’n 200 jaar. In het Lindy-scenario eindigt het openbaar vervoer per spoor dus pas in het jaar 2218. In de hele periode van next century rijden er treinen en rolt vrolijk verder.
  2. De draagbare Personal Computer, al dan niet geevolueerd tot telefoon, is in gebruik sinds 1983. Okay, een beetje een persoonlijke keuze, want toen kwam bij ons de Commodore PET in huis. Maar dat was heel erg vroeg. De PC is daarmee grofweg 45 jaar oud. Haar ondergang als concept staat dus voor 2063. Dan zullen de laatste laggards vermoeid hun draagbare apparaat naar de recycling brengen. In de next century zijn dus geen draagbare, zichtbare computers. Nota bene: Dat wil niet zeggen dat de mensen geen informatie-apparatuur gebruiken, maar die zal dan onzichtbaar zijn. Aan u om daarover te fantaseren.
  3. Online Life sharing (met name gepopulariseerd en door middel van Facebook) bestaat grofweg sinds 2004. Dat is nu 14 jaar. Het is dus relatief nieuw en zal volgens de Lindy-rule niet een lang leven beschoren zijn. In het Lindy-scenario gaat het concept van Life sharing over nogmaals 14 jaar ten onder. Dus 2032 markeert het einde van het ‘sharen’ in welk restaurant je met wie nu je hippe broodje eet.

 

Om kort te gaan: we kunnen net zover terug gaan als 2200 ver is, namelijk 182 jaar en komen dan rond het jaar 1836 uit. Kijk maar eens rond in deze selectie van beelden uit het Rijksmuseum, en maak een lijstje van de dingen die je vandaag ook nog tegenkomt. In het Lindy-scenario zullen die zaken er de hele volgende eeuw ook zijn.

Iets minder streng maar wel relevant is om de eerste filmbeelden uit 1895 te bekijken, die de broers Lumière maakten, in de film ‘Lumière’.

https://youtu.be/K2iczaG8BUs

Uitdagend

Even een woord van waarschuwing: dit is niet een scenario waar ik perse in geloof. Ook niet een scenario dat ik graag wil. Ook niet een scenario dat ik geloofwaardiger vind dan andere. Het is slechts één scenario op basis van een simpel uitgangspunt, om te komen tot een uitdagend scenario. Een scenario dat forceert tot nadenken over onze next century.

 

Dit blog is onderdeel van een reeks over ‘next century thinking’.