×

Deel deze pagina

Achievers zijn succes-ziek: een zelfhaat-checklist

Achievers zijn succes-ziek: een zelfhaat-checklist

Twee jaar geleden sprak collega-adviseur Joost Preyde mij aan op het feit dat bedrijfsadviseurs (in het bijzonder management consultants) vaak de ‘over achievers’ zijn: altijd meer willen bereiken, hard werken, de slimste van de klas willen zijn en hopen dat ze op die manier gezien worden. Hoe voegde er voor mij een wijze raad aan toe: “Haasten, door te onthaasten!” Het staat dik voorin mijn opschrijfboek.

Maar dat is niet altijd voldoende. Ik werd vorige week weer geraakt toen collega adviseur Paul Donders terloops aangaf: “Wie zichzelf haast, haat zichzelf.” Hij gaf ook de bron: Anselm Grün. Het staat in Innerlijke Rust. Ik vond het onverwacht… waarom?

Grün zegt: ‘Als men nauwkeurig informeert waarom men zich zo onder druk zet, zal men stuiten op een diepe afwijzing van zichzelf.’ Wat een paradox.

Overigens denk ik dat het een breed fenomeen is en dat veel succesvolle ondernemers, sporters, managers en adviseurs dit kunnen herkennen. Diep, diep van binnen kan al dat ‘succesvolle’ een afwijzing van jezelf zijn. Je vindt jezelf niet goed genoeg. Of beter gezegd, je leeft met een beeld dat ‘de ouder’ in jou je nooit goed genoeg vindt. Blijven presteren, tot grote hoogte, zeker – maar nooit zegt er eens iemand: “Zo is het genoeg. Je bent goed.”. Ik duid het zelf als de ontbrekende ‘vaderstem’, die zegt: “Ik ben trots op je”.

Succes hebben en veel bereiken is heel mooi! Belangrijk zelfs voor de maatschappij, zodat we samen vooruit komen. Het hoort onlosmakelijk bij mensen om alles uit zichzelf te willen halen. Maar zelfhaat kan natuurlijk nooit lang een goede en gezonde basis en drijfveer zijn. Hoe herken je deze verkapte ‘zelfhaat’ bij jezelf?

Ik heb er eens over nagedacht en kom tot een soort haat-haast-checklist:

  • nooit tevreden met het werk dat collega’s, leveranciers en klanten afleveren
  • achter de rug van mensen zuchten over hun prestaties
  • haast in het verkeer – ’tijd is geld’… (hard data point: verkeersboetes)
  • gebruik van krachttermen en (bastaard) ‘vloeken‘ – sommige vloeken zijn trouwens letterlijk zelfvernietigend (GVD is vereenvoudigd “maak me dood”)
  • wel willen helpen, uitleggen en adviseren maar niet geholpen willen worden; ik heb geen probleem!
  • jezelf niet een wekelijkse dag rust of een volle week vakantie of opleiding gunnen!

Tenslotte, de door mij zeer gewaardeerde schrijver van ‘The Black Swan‘, Nicholas Taleb, een ex-overachiever in de financiële sector, heeft nu de filosofie: “don’t run for trains.” Het gaat niet om treinen, maar de dieper liggende gedachte dat haast niet goed is, als je met het goede bezig bent mag je jezelf ook rust en af en toe een vertraging gunnen.

Ik hoor graag wat jij jezelf echt gunt.

In mijn boek geef ik een nog veel helderder spiegel voor ondernemers. Of neem contact op om hierover door te praten: 06 – 1244 6086.