×

Deel deze pagina

Wat is echt belangrijk?

Wat is echt belangrijk?

Ik ben gegrepen door de eenvoud van de boodschap in het filmpje van Back in the box. Kijk dat eens voordat je verder leest… Klik de link. Vijf minuten… je zult er geen spijt van hebben.

Ik vraag mijzelf: What matters? What is meaningful? Wat doet er toe? Wat is er nou echt belangrijk?

Maar… dat is niet makkelijk. Als ik deze vraag probeer te beantwoorden dan komen er een paar bekende dingen in me op: mijn gezin. Welke getrouwde huisvader zou dat niet zeggen… Mijn gezondheid… en een dak boven mijn hoofd.

Hoe moeten we dat nu uitvinden? Voor ons persoonlijk. Of juist uitgaand van wat boven ons uitstijgt… moeten wij zelf wel zo in het centrum?

We kennen de behoeftenpiramide van Maslow. Bovenaan staat daar als belangrijkste doel: zelfontplooiïng. Maar hoe?

De in juli 2012 overleden Stephen Covey heeft het geprobeerd te vereenvoudigen door het verlangen van mensen samen te vatten in vier woorden, elk beginnend met de letter L.

  • To live
  • To love
  • To learn
  • To leave a legacy

Het verlangen om te leven (eten, huis etc.), het verlangen om lief te hebben (familie, vrienden, gezin etc.), het verlangen om te leren (te groeien) en tenslotte het belangrijkste: een erfenis nalaten. Niet een financiële erfenis. Maar iets blijvends dat van waarde is voor anderen: voelen dat je ertoe doet, dat je echt bijdraagt, dat je zinvol bezig bent. Dus wat wil je nalaten?

Een mooie poging om in kaart te brengen wat mensen drijft kwam recenter van Daniel Pink. In zijn verrassende en ‘animated’ TED talk vat hij het als volgt samen in drie woorden: Autonomie, Meesterschap en ‘Purpose’;  ‘we are purpose maximisers’. Het gaat ons zeker niet om inkomen. We willen er zoveel mogelijk ’toe doen’. Weer datzelfde.

Het Nederlandse woord voor ‘purpose’ is ongeveer betekenisvol. Een niet alledaags woord. Hoe ben je betekenisvol, zowel voor jezelf, als voor je gezin, je omgeving en de wereld?

Volgens mij zit de sleutel tot doorbraak in het tweede woord: Meesterschap. Een mens is betekenisvol, zowel voor zichzelf als voor de maatschappij, door een Meester en zelfs Kunstenaar te worden in het vak ‘waarvoor hij gemaakt is’; waar hij/zij goed in is. Ga echt vanuit passie voor topklasse. Je hele leven blijven leren. Nooit stoppen. Altijd meer in jezelf blijven investeren om het beste van jezelf te kunnen geven… En dat Meesterschap is vooral in een vak; zeker niet af te meten in een hiërarchische positie of in banksaldo.

Op weg van ‘span of control’ naar ‘span of influence’.

In mijn boek beschrijf ik hoe je de inzichten van Covey en Pink in de praktijk kunt brengen. Of neem even contact op om hier vrijblijvend over door te praten: 06 – 1244 6086.

P.S. Voor wie nieuwsgierig is… In het filmpje, dat ook onderdeel is van ZeitGeist: Moving Forward, de wat controversiële internet-documentaire, spreekt een voorganger waar ik al eerder zeer door werd geïnspireerd: John Ortberg.