×

Deel deze pagina

Wat als… je alles kunt maken?

Wat als… je alles kunt maken?

De visionaire professor Neil Gershenfeld gaf colleges aan het Massachusetts Institute of Technology, in het ‘Center for Bits and Atoms’, onder de prikkelende titel: ‘How to make almost anything‘.

De strekking van zijn boodschap is dat we in een revolutie leven die naadloos volgt op de digitale revolutie (‘bits’), namelijk de maak-revolutie (‘and atoms’). We zijn, als individu, inmiddels zover dat (bijna) alles dat we bedenken ook door ons gemaakt kan worden. Wij, in ons eentje. Hoe?

De kern van de visie is dat er sinds enkele jaren een reeks compacte en betaalbare apparaten bestaat die, aangestuurd door onze personal computers, allerlei vormen en constructies kan snijden, fresen, zagen, kneden en plakken. Deze machines vind je inmiddels bijvoorbeeld op FabLabs door heel Nederland. En daarnaast, complementair, bestaat er nu eenvoudige besturingselectronica. Voorbeelden van dat laatste zijn de ‘microcontroller sets’ van Arduino en de Raspberry Pi; eigenlijk complete en programmeerbare computersysteempjes voor veel minder dan €100 die veel verschillende ingangen en uitgangen electronisch kunnen aansturen.

Theoretisch?

Voor iemand die zich er een paar dagen in verdiept zijn al deze machines en platformen zelf te bedienen. En er zijn inmiddels genoeg professionals die dat voor je kunnen doen. Dus: bedenk iets, een apparaat, een kunstwerk, een kledingstuk, een installatie… en je kunt het maken. Of repareren. Of in productie fabriceren. De maak-wereld ligt voor ons open…

Waarom is dat relevant voor een ondernemer? Het betekent dat innovaties niet alleen maar op tekentafels hoeven gezien te worden. Of alleen op computersimulaties. Het is vaak mogelijk een eenvoudig model van een innovatie te maken – verkleind of vergroot – en met dat ‘prototype’ het volgende te doen:

  • echte reacties van klanten te meten
  • gesprekken binnen de organisatie te stimuleren
  • enthousiasme binnen de organisatie te stimuleren
  • inschatten van de moeite en materialen die fabricage gaat kosten
  • kiezen voor stuks-productie met unieke (maat)producten per klant

Kortom, de maak-revolutie kan door een ondernemer als een innovatieversneller worden gebruikt: een kans die een vorige generatie niet had. Een mooie kans.

Neem vrijblijvend contact op als u wilt verkennen wat de maak-revolutie voor uw bedrijf kan betekenen: +31 6 1244 6086. En volg Frisse Bronnen op Facebook.