×

Deel deze pagina

De sprint naar de circulaire economie

De sprint naar de circulaire economie

Nederland is een ondernemend handelsland en is bezig met een sprint naar een nieuwe en slimmere economie. En we liggen behoorlijk op kop. Als je het nog niet hebt gezien ga je het de komende paar jaren zien. Nederlandse overheid, universiteiten en brancheverenigingen zijn druk bezig met de promotie en stimulering. Waar heb ik het over? De circulaire economie.

Van lineair naar circulair

De huidige productieketen is grotendeels lineair, van het opdelven van grondstoffen, via fabricage en gebruik naar een vuilverbranding. Dat is natuurlijk niet slim, en dat weten ondernemers. Maar doordat de grondstof-kosten en belastingen nog niet in lijn zijn met de werkelijkheid blijft deze vreemde situatie nog wat naijlen.

Bij de circulaire economie laten we hoofd en hart samenkomen en zorgen we dat zo min mogelijk product-waarde tijdens en na gebruik verloren gaat en zoveel mogelijk wordt gebruikt om opnieuw producten en waarde te blijven leveren.

Vaak wordt de circulaire economie verdedigd of gepropageerd met een intro over de grote problemen die we op ons af zien komen: exponentiĆ«le groei van bevolking en gebruik van grondstoffen. En de grenzen aan deze groei. Dat is een negatieve benadering, alsof het ‘moet’. Maar als je ernaar kijkt met het oog van een ondernemer, dan ‘wil’ je het.

Kansen voor de ketting

Het 9R-model van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kent negen niveaus van implementatie van de circulaire waarde- of productieketen. Overigens is keten een verkeerd woord, want impliceert lineair. Laten we keten vervangen door ketting. Betere woorden zijn waardeketting. En productieketting.

Elk van deze niveaus brengt een interessante kans voor nieuwe bedrijfsactiviteiten en compleet nieuwe concurrentie. In wezen worden de kaarten in onze bestaande economie geschud en dit geeft nieuwe kansen voor grote en kleine ondernemingen. Op wereldwijde schaal.

 

Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

In Nederland alleen al zijn naast de ministeries de volgende clubs actief bezig met de promotie: MVO Nederland, Nederland Circulair, CBS, VNO-NCW met NL Next Level. En nog veel meer. Ook de Europese Unie is bezig. En dat is goed. Maar we gaan erheen omdat het logisch is, omdat er meer ’te verdienen’ valt. Omdat ondernemingen meer waarde willen creĆ«ren.

Niet omdat het moet, maar omdat het kan.

 

Dank aan Changing Gears voor het promoten van het 9R model.