×

Deel deze pagina

Hennie van der Most – meesterondernemer met maatschappelijke missie

Hennie van der Most – meesterondernemer met maatschappelijke missie

Dat een meester-ondernemer zich om meer dingen druk maakt dan alleen zijn eigen zaak bewijst het interview met Hennie van der Most. Hij heeft als missie om de overheid beter bestuurbaar te maken door de financiën transparanter en simpeler te maken: in zijn woorden “een simpele balans”. Hierbij een stuk van het interview voor mijn boek waaruit zijn visie en doorzettingsvermogen blijkt…

Hennie van der Most: Toevallig werd ik weer Gemeenteraadslid. Want ik kom hier wonen en toen vroegen ze mij of ze mij op de lijst mochten zetten. Dus ik zeg; „Zet mij dan maar onderaan.” Maar ja, ik kreeg voorkeurstemmen… Nou dan ben ik een man van: “vooruit dan maar; dan maar Raadslid”.

De boeken komen

Nou dan komen de boeken, de balansen: „Ik snap er niks van, echt niet!” En dan denk je bij jezelf: „Kijk Hennie, nu kun je zien dat je te kort komt aan leren.” Dat denk je dan, hè…

Nou, dan spreek je iemand die al acht jaar Raadslid is, en dan zeg je: „Snap jij die balansen en alles.” „Ik snap d’r niks van.”, zegt ze. Op een gegeven moment vroeg ik het bijna alle raadsleden maar geen een snapt het hoor. Echt niet! Wel lullen, maar ze snappen de balansen niet! Ja, dan word ik sterk. En dan spreek je nog eens een raadslid uit Doetinchem. En in Zutphen… En ik heb geen een Raadslid gehoord die het kan.  Snap je? Een balans kan ik echt wel lezen!

“Waar bemoei je je mee?”

Wat ga je dan doen? Dan ga je een afspraak maken met de burgemeester; en een wethouder erbij en een paar van die topambtenaren. En na tien minuten sta ik weer buiten: „Van der Most, waar bemoei je je mee. Dat is overheid.” Pats! Een maand later zit ik in Den Haag… bij Mark [Rutte]. Ik zeg: „Dat is me overkomen.” Zegt hij: „Daar hoef je geen genoegen mee te nemen. Daar heb je recht op.”

Dus toen met de hele fractie er weer naartoe. Ging het weer „moeilijk moeilijk”. Dus ik gooi mijn telefoon op tafel, en ik zeg: „Hier, bel Mark Rutte maar. Ze hebben gezegd: je kunt zo een pilot-gemeente worden.” „O, dan gaan we een pilot-gemeente worden!”

Ik ben al drie jaar bezig – en ik win het! – maar als je ziet hoeveel energie ik erin stop, om die simpele balansen te krijgen. Ik wil alleen maar dat de burger, en dat iedereen, een balans kan lezen. Iedereen. Simpel. En als het simpel is, kun je ook simpel handelen. Maar het is nu zo moeilijk dat er een bijlage is van vijf pagina’s met alleen maar vertaling van woorden. Ja, jongens, waar ben je mee bezig? En daar gaan we echt mee naar de…

Vereenvoudiging der instrumenten

Kregen we een extra Raadsvergadering en een brief: „Vereenvoudiging der instrumenten”. Dus ik denk: „Wat is dat nou weer?” Toen bleek dat dat een simpele balans was. Voor die extra Raadsvergadering hadden ze Deloitte ingehuurd; drie man van Deloitte en een Raadszaal vol en die gingen dan wel eens even vertellen wat een simpele balans was. Ze zijn twee uur aan het lullen geweest en de tenen die krulden me in de schoenen. Zo kwaad was ik! De Gemeente 7000 euro armer. En 23 mensen, of wat zeg ik… 30 mensen van de straat gehouden. En niks opgeschoten.

Toen een aparte commissie. De burgemeesters zegt: „Rustig maar Van der Most, we maken wel een aparte commissie. En daar voeren we jouw filosofie door.” Aparte commissie, drie keer vergaderd… ook aan de kant. Nu zit ik alleen elke maand bij topambtenaren met een externe accountant – zover ben ik al – en daar maken we een hele simpele balans.

Doorzetten en de tanden erin

Niet opgeven; dat is ondernemen. Doorzetten. En zo heb ik drie dingen in de gemeente. En daar bijt ik me in. En de rest interesseert mij allemaal niks. Ik ben nu met die balans bezig en ik word gesteund. En die ambtenaren beginnen nou een beetje blij te worden. Die denken: we hebben straks een balans!

 


[wysija_form id=”2″]


 

Duidelijk zien

Hennie van der Most - meesterondernemer

Hennie van der Most – meesterondernemer

Want er wordt geschoven en gedaan jongen, dat is niet te filmen. En ik wil dat duidelijk zien. Ze geven hier bijvoorbeeld honderdduizend euro uit aan verenigingen; loopt er het hele jaar een ambtenaar op voor 72 duizend! We hebben 355 mensen aan de zijlijn staan; lopen 17 ambtenaren op! Ik heb tweeduizend man en ik heb zeven man op die hele organisatie zitten. Dus…

Hennie’s oproep

Tot zover de missie van Hennie van der Most. Hij daagt u als ondernemer tenslotte uit en roept u op: “Laat je stem eens horen. Ga in de politiek! Echte ondernemers. Bijvoorbeeld elke minister en elk tweedekamerlid; daar moet een echte ondernemer naast zitten als adviseur. Twee uurtjes in de week; even praten.” Ik vroeg hem: wie wil je nog eens spreken? Hennie: “Ik zou nog wel eens de Tweede Kamer willen toespreken!”

Ondernemers… wat is uw maatschappelijke missie? Wat doet u om de maatschappij mooier, beter en effectiever te maken?

Volg FRISSE BRONNEN op Facebook voor updates over meer meester-ondernemers.