×

Deel deze pagina

De kracht van verbeelding: mindset
#innovatie

De kracht van verbeelding: mindset
#innovatie

Het was voor mij, opgeleid tot technisch ingenieur, een lange weg om te accepteren dat onze geest sterk is; zo sterk dat zij werkelijkheden maakt. Dat klinkt misschien bizar: Materie is tastbaar en geest is zo’n beetje het tegenovergestelde, zo is mij geleerd.

Wat kunnen we allemaal met onze geest?

Volgens Nisandeh Neta, trainer voor ondernemers, is onze geestesgesteldheid (de Mindset) de basis van elke verandering en zijn de mogelijkheden onbegrensd. Een zeer positieve kijk die overigens door ‘The Secret’ is uitgebuit en misbruikt met allerlei beloften. Maar Neta voegt daar meteen de regel van Goya aan toe… de beroemde guru… uhhh pardon… de regel Get Off Your Ass – GOYA! Ik ben het helemaal met hem eens. De geest kan heel veel. Maar zonder actie…  blijft het niets.

Als je niet overtuigd bent van de kracht van de geest, kun je kijken naar het tegenovergestelde. Ontvankelijke en open kandidaten kunnen in de shows van Derren Brown via ‘hypnose’ en psychologie plotseling dingen niet meer; zich niet meer bewegen, hun arm niet optillen, een object niet meer zien. Dat zijn echt geen kandidaten die van tevoren betaald worden voor een rolletje op het podium. En Brown legt uit dat hypnose niet bestaat – het is een bewuste staat van gekozen zelfsuggestie. Je wilt het zelf. Als je er niet voor openstaat gebeurt het niet.

Ik zie het ook om me heen: mensen die zeggen: “Dat kan ik niet”, die kunnen het niet of “Ik heb ook altijd pech”; die krijgen het ook. Wat de Mindset wil, dat krijgt het. Onze geest kan dus alles blokkeren en je leven overschaduwen en zelfs kapot maken. Onze geest kan ook denken dat een operatie – ja echt, in een ziekenhuis – is gelukt, terwijl deze niet is uitgevoerd! En we herkennen vast oma’s wijsheid: “Een mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest.”. Die geest die kan wat…

Als het in de negatieve kant kan, kan het dan ook aan de positieve kant? Kan een positief zelfbeeld en een positieve geest ook mooie positieve werelden buiten jezelf maken en creëren? Wat mij betreft is dat een pad dat de moeite van het onderzoeken waard is! Want het is minstens een ‘condicio sine qua non‘ – een noodzakelijke voorwaarde. Doen dus.

Einstein is altijd goed voor een quote: Kennis is beperkt. Verbeelding omvat de Aarde.

Volg Frisse Bronnen op Facebook voor meer artikelen.