×

Deel deze pagina

Verandering: overschat, maar helaas vaker onderschat

Verandering: overschat, maar helaas vaker onderschat

Een mooie stelregel is: “We overschatten wat we kunnen bereiken in een jaar, maar onderschatten wat we kunnen bereiken in zeven jaar”. Ons ingebouwde optimisme, gekoppeld aan ongeduld, fluistert ons in om de doelstellingen voor snelle groei en verandering in ons bedrijf ambitieus te stellen. Met als gevaar dat teleurstelling na een jaar op de loer ligt. Het project moet worden afgeblazen omdat het niet het ‘verwachte’ resultaat te zien geeft. Kans gemist.

De mogelijkheden van verandering door het bedrijf worden dus te hoog ingeschat. De ‘end-of-history’-illusie van Daniel Gilbert leert ons dat juist het tegengestelde geldt voor onze inschatting van de omgeving. We verwachten dat de omgeving niet zo snel zal veranderen. Om precies te zijn, we denken dat de komende tien jaar minder verandering zal geven dan de afgelopen tien jaar. Gilbert bewees met zijn proeven over lange termijn dat we de veranderingen consequent te laag inschatten. Veranderingen gaan echter “langzaam… maar zeker!”. En dat geldt op alle gebieden van het leven, zelfs tot en met onze diepere overtuigingen, die je als onveranderlijk beschouwd.

Versnelt de verandering?

Ja: “we are living in exponential times”. Daarom moeten we verandering erg serieus gaan nemen. Bij exponentiële groei versnelt de groei elk jaar. En dat komt vooral door de elektrotechniek die exponentieel in mogelijkheden toeneemt. Maar exponentiële verandering vinden we net zo goed in demografische groei en krimp. Dat betekent dat onze ervaring uit het verleden elk jaar sneller minder waard wordt.

We moeten dus ‘sneller leren leren’!

Neem als management van een organisatie daarom de ‘langzaam maar zekere verandering’ serieus. Sta open voor de versnelling die om ons heen gaande is. Verken scenario’s voor zeer verschillende toekomsten. En formuleer uw groeiambities voor een periode van minstens vijf jaar ver. Dat geeft zicht op een grote rijkdom aan kansen. Meer dan u nu voor mogelijk houdt.

Wilt u sneller leren leren, met uw team? Neem snel contact op om hierover door te praten: 06 – 1244 6086.

Of schrijf u rechtsboven in om maandelijks geïnspireerd te worden door nieuwe prikkelende blogs op het gebied van groei; persoonlijk én bedrijfsmatig. Leren houdt toch nooit op?