×

Deel deze pagina

MKB-export-index!
#innovatie

MKB-export-index!
#innovatie

De AEX-index, die meerdere keren per dag op alle radio- en televisiejournaals wordt gemeld, vertelt dat het weer iets beter gaat met Nederland. Hij krabbelt weer een beetje op. Maar een pessimist kan naar het hoogteverschil met de top voor 2008 kijken. Het is allemaal relatief natuurlijk. En een gevolg van onze stemming en emoties.

Wat belangrijker is dat deze AEX-index een zeer beperkt verhaal vertelt van de Nederlandse economie. Het is helemaal geen spiegel. In het boek ‘Super Nederland’ bijvoorbeeld wordt voorgerekend dat in 2009 de 25 grote bedrijven die met elkaar de AEX-index beïnvloeden slechts €1,8 miljard aan vennootschapsbelasting en 284.000 werkplekken boden. Dat is respectievelijk 12% en 14% van het totaal in Nederland; niet zo zwaarwegend.

Waar kunnen we ook naar kijken?

De Triodos-bank zei het in haar oude reclame: ‘Klein, het nieuwe Groot’. De Nederlandse motor van banen, omzet, en overheidsinkomsten is het MKB, het midden- en kleinbedrijf. Bedrijven tot een grootte van 250 werknemers genereren al grofweg 60% van de omzet en evenveel werkgelegenheid.

Wat mij betreft zou voor Nederland de ontwikkeling van de export een belangrijker graadmeter moeten zijn. Als klein land in een economische handelszone (EU) van 500 miljoen inwoners hebben wij daar veel kansen.

Het wordt tijd voor de MKB-Export index op het journaal. Want wat je meet krijgt aandacht. En wat aandacht krijgt… groeit. Zeker als we er met nu al 126.000 internationaal opererende MKB-ondernemers wat aan kunnen doen. Weg met de AEX. Enter the MKB export index, MEI!

[wysija_form id=”2″]