≡ MENU
×

Deel deze pagina

Innovatie? Kijken naar ‘Tech start-ups’ maakt meer kapot dan u lief is!

Innovatie? Kijken naar ‘Tech start-ups’ maakt meer kapot dan u lief is!

Unicorn!

Het is een trend om innovatie te associëren met tech start-ups: startende bedrijven in Silicon Valley die een nieuwe trend en technologie oppakken en die proberen al ontwikkelend met ‘trial-and-error’ snel op te schalen. Er verschijnen nieuwe woorden in ons vocabulaire die het snelle groeien en het behaalde succes bejuichen: ‘pivoten’, ‘scaling’ en ‘unicorn’. Hoe gaaf is het om te zien dat Elon Musk op zoveel fronten doorbreekt? Absoluut super!

Dus ook grote multinationals en gevestigde namen willen leren van wat er gebeurt in Silicon Valley. En de daar bewezen modellen een-op-een toepassen in hun situatie. Maar dan heb ik slecht nieuws: dit laatste kan niet. Het tech start-up model heeft geen enkele relevantie voor grote bedrijven. Om minstens drie redenen.

Ecosysteem ontbreekt

Start-ups zijn onderdeel van een ecosysteem, en zonder dat complete ecosysteem werken ook de regels van dat systeem niet. In het ecosysteem horen grote technische universiteiten, een ondernemerscultuur, een maak- en probeer-cultuur, passende horeca waar ‘men’ elkaar ontmoet, zichtbare voorbeelden van succesvolle ondernemers die rondrijden in grote auto’s, en natuurlijk véél Venture Capital. Duidelijke toegang tot bakken Venture Capital, op een duidelijke locatie (bijv. Sand Hill Road) en met duidelijke spelregels hoort tot de essentiële ingrediënten van een tech start-up ecosysteem. Corporates hebben, sorry dat ik het zeg, niet de diepe zakken, de scherpte en ervaring om te weten wat een goede tech start-up investering is, noch het lef om een echt breed portfolio aan te leggen. Dus als u nog geen Venture Capitalist bent, moet u er ofwel echt een worden of helemaal niet in een tech start-up investeren. Corporate, blijf bij je leest.

Risico extreem groot

Tech start-ups hebben van tevoren vrijwel geen business plan, geen geplande ROI, vaak zelfs geen marktkennis, en weten al helemaal niets van de echt onderliggende marktbehoefte. Het begint bij een technologie, bij een idee en een potentiële kans. Binnen een corporate omgeving is het verlenen van deze vrijheid van ontwikkelen vanuit zo’n startpunt ondenkbaar en volkomen buiten de grenzen van het doelgericht en gemanaged innoveren. En als u de voordelen van de tech start-up wilt moet u ook de nadelen accepteren. Voor elke succesvolle tech start-up zijn er honderden, nee duizenden andere tech start-up gestopt of failliet gegaan, zelfs nog voor er maar een Venture Capitalist in de buurt is gekomen. Het slagingspercentages overall is ver beneden de procent. Kortom, willekeurig investeren in tech start-ups is riskanter dan op één getal spelen in Roulette. Niks voor corporates. En terecht.

Mensen niet te vinden en te binden

Tech start-ups vragen om een type mens dat nog niets heeft te verliezen. De mensen die succesvolle tech start-ups opstarten zijn vaak jong, zonder kinderen, zelfs zonder relatie, en wijden zich 100%, nee 200% toe aan het succes van de start-up – tegen een hongerloon. Er wordt bijna dag en nacht gewerkt en dat moet ook want start-up ondernemen is waanzinnig zwaar en intensief. Ze houden het vol in de hoop ooit groot te gaan ‘cashen’. Een corporate kan noch de mensen vinden die bereid zijn dit onder een arbeidscontract te doen, noch de belofte doen dat er uiteindelijk miljoenen zijn te verdienen als de start-up ooit succesvol is.

Dragons’ Disaster

Dus beste corporate innovators, ga alstublieft niet niet de venture capitalist uithangen. Al zeker niet in een televisie-format a la Dragons’ Den. Dat heeft helemaal geen grond want het is… een televisieformat! Het is geen bewezen model, anders dan om reclamezendtijd te verkopen. Fouter kan bijna niet. Het is een en al macho-gedrag en destructie van kansen, creativiteit en innovatiecultuur. Met de drankreclame kan ik zeggen: Dragons’ Den maakt meer kapot dan u lief is!

Samenwerken en leren

Kortom, als u echt wilt innoveren binnen een corporate omgeving en cultuur moet u volgens heel andere modellen en processen werken. En die voor u laten werken. Laat u niet afleiden door Silicon Valley en televisieformats maar inspireren door bewezen modellen die gebaseerd zijn op ‘good old’ samenwerken, luisteren naar klanten en leren. Interesse? FRISSE BRONNEN.

Eén reactie op “Innovatie? Kijken naar ‘Tech start-ups’ maakt meer kapot dan u lief is!”

  1. Helemaal mee eens.
    VC & ‘California style’ startups zijn in wezen een piramidespel, waarbij steeds grotere sufferds aansluiten totdat de lege huls instort. Meestal na een beursgang, als de oprichters er als hazen vandoor gaan en de achterblijvers realiseren dat er geen verdienmodel is.
    Bah.

Geef een reactie