≡ MENU
×

Deel deze pagina

Keuken is kern van het voedselprobleem

Keuken is kern van het voedselprobleem

De lange keten om voedsel van de ‘grond’ naar onze mond te krijgen heeft een zeer werkwaardige schakel: de keuken. Wie heeft ooit bedacht dat we allemaal zelf ons eten moeten klaarmaken? Wie heeft ooit bedacht dat het hebben van een keuken in elk huis een goed idee was?

Wortel van het probleem: zelf koken

Hoe onhandig, onvriendelijk, tijd-, energie- en grondstof-verspillend is het zelf koken van eten! Dat is alsof iedereen een complete garage met gereedschap, houtblokken en draaibanken moet hebben om meubels te maken!

Stel je eens voor…

Stel je eens even voor: een wereld, we noemen het Smikkelland, waarin huizen niet standaard een keuken hebben maar die ruimte gebruiken voor andere leuke dingen. Ten eerste scheelt dat dus ruimte in huis, en een enorme bak dure en energieverslindende apparaten. En pannen en potjes en bakjes en frutsels. En kookboeken en schorten en voorraadkasten vol vergeten eten.

Smikkelen!

Hoe kun je in Smikkelland dan aan eten komen? Uiteraard zijn er veel restaurants in deze wereld. Bijna op elke hoek van de straat. Gewoon lekker aanschuiven als je moe uit je werk komt, met je gezin aan je ‘stammtisch‘. Dus geen ruzie omdat je op je laatste krachten weer eens wat laffe groenten in de wok hebt gesmeten en met lange tanden en uitgeput probeert een gesprek te voeren. Gewoon een leuk gesprek en genietend van de kookkunsten van deze lokale held in je buurtrestaurantje naar keuze.

En er zijn in Smikkelland heel veel afhaalrestaurants. Voor als je even thuis wilt eten, aan je eigen tafel, of voor een serietje bij Netflix. Waar je even langs rent om op vertoon van je abonnementskaart je maaltijden op te halen, die vers gemaakt zijn, en in herbruikbare warmhoud-doos klaar staan. Keuze uit een paar varianten.

Wat een hoop leuke arbeidsplaatsen opeens: allemaal mensen die koken en/of bedienen leuk vinden kunnen dat nu doen, betaald en professioneel, in de honderden restaurants van het dorp.

En opeens bijkt er maar een kwart aan afval in de kliko’s van de huishoudens te zitten. Weg plastic, weg glas, weg ‘over-de-datum’, weg piep-schuim en karton van al die gekke apparaten.

Detailhandel levert aan huis

Maar hoe moet dat nou met de grootgrutters? Simpel. De detailhandel, die toch al bezig is met de omslag naar leveren aan huis, levert gewoon kant-en-klare maaltijden in plaats van alles opgeknipt in potjes, zakjes en pakjes. En wordt ook buurt-restaurant.

Wat een walhalla, dat Smikkelland!

Eén reactie op “Keuken is kern van het voedselprobleem”

  1. Annemarie schreef:

    Toevallig zag ik gisteren een filmpje van Michael Pollan over het belang van zelf koken: https://www.youtube.com/watch?v=rbZBJT358_Y. Dus die kant-en-klaarmaaltijden van grootgrutters zijn niet zo’n goed idee.

    Natuurlijk kun je kleinschalig voor meer mensen koken en ook een gezonde maaltijd op tafel zetten. Daar heb je dan weer een initiatief als thuisgehaald.nl voor 😉

    Betekent wel dat óf een aantal mensen die, net als de rest, ook moe van hun werk komen voor meer mensen moeten koken dan hun eigen gezin (en die zwaardere belasting leuk moeten vinden) óf dat ze van het koken hun werk moeten kunnen maken, waardoor de kosten voor de gebruikers hoger worden.

    Neemt niet weg dat dit een leuke gedachte is om mee te spelen 🙂

Geef een reactie